Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2017 21:49 - Защо трябва да се легализира марихуаната
Автор: petyk Категория: Политика   
Прочетен: 102 Коментари: 0 Гласове:
0



 През 2016 г. приходите от акциз върху цигарите са 2.3 млрд лв. За сравнение приходите от акциз върху горивата са със 100 млн лева по-малко, а сумата е 28% от всички приходи, събрани от Агенция Митници. В същото време, бюджета на Здравната каса е 3.2 млрд лева, т.е. можем да приемем, че само пушачите покриват около две трети от всички разходи за здравеопазване, които се извършват в България. Разбираемо е, че държавата има доста рестриктивна политика спрямо тютюнопушенето, както и меките наркотици, респективно марихуаната. Разбира се, основните аргументи са свързани със здравеопазването, но дали наистина е така? Ако наистина държавата беше загрижена за нашето здраве, защо нямаме подобна рестриктивна политика по отношение на алкохола, вредните емисии от автомобилите, битовото отопление на твърди горива, които са много по-основен фактор за заболеваемост в сравнение с марихуаната.

Разсъждавайки логично, сегашната политика създава единствено предпоставки за "черен" пазар, по сегашни сметки равняващ се на около 1 млрд лева, както и колосални загуби за държавата от акцизи и ДДС. Този удобен "фонд" от близо милиард, е изключително полезен за мотивиране на служители, основно в силовите ведомства, както и за генериране на влияние сред политиците. Разбира се, облагодетелстваните в момента играчи всячески биха лобирали за дори още по-рестриктивен режим, който да не пречи на монопола им. Но какво губи държавата и данъкоплатците?

Срещу 8% вноска за здравно осигуряване, работещите в България набират 2.1 млрд лева (сума, подобна на събраните акцизи от цигари). Останалите 1.1 млрд лева от бюджета на НЗОК се субсидират от държавата, т.е. от другите данъци, които плащаме. При оценка на пазара на марихуана от 1 млрд лева към момента, който изцяло не допринася с приходи в бюджета, и който, ако се легализира, би донесъл поне още 1 млрд лева от акциз поради нарастването и изсветляването на пазара, сметката показва, че само приходите от акцизи върху цигарите и марихуаната биха могли да запълнят изцяло бюджета на Здравната каса, т.е. да осигурят на българския данъкоплатец безплатно здравеопазване. Е, не е ли това кауза, за която си струва обществото да се бори? Не е ли за нас това по-важно от интересите на група едри производители на алкохол и шайка пласьори?

ПС: В тази сметка въобще не включвам косвените приходи, свързани с ДДС, туризъм, хотелиерство. 



Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: petyk
Категория: Забавление
Прочетен: 2272
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930